Tips om van een alcoholverslaving af te komen

Alcohol, het begint vaak met een onschuldige glas en kan fataal aflopen. Dit verschilt ook wel per persoon. Data toont aan dat steeds vaker de mannen meer dan een glas alcohol per dag drinkt. De overmatige drinkers komt ook voornamelijk voor bij de mannen. Hoe kun je hier tegenaan werken? In dit artikel geven we drie tips die alcoholverslaving kan tegenwerken.

Zet de eerste stap naar herstel

Als je weet dat je een probleem hebt met alcohol, zoek dan zo snel mogelijk professionele hulp. Alcoholverslaving is een ziekte die moet worden behandeld, net als elke andere chronische ziekte zoals diabetes of hoge bloeddruk.

Je huisarts kan je doorverwijzen naar een verslavingsspeciailist als dat nodig is, maar er zijn ook plaatsen waar je jezelf kunt doorverwijzen – meestal lokale- ontmoetingsgroepen die gratis consult sessies en steungroepen aanbieden om op te volgen na je eerste ontmoeting met hen.

Zoek hulp bij familie en vrienden

Alcoholisme betekent vaak dat u te maken krijgt met lichamelijke ontwenningsverschijnselen wanneer u stopt met drinken, dus als de dierbaren om je heen hebt die emotionele steun kunnen bieden, kan dat een groot verschil maken tijdens de eerste fasen van de behandeling.

Het is ook heel belangrijk dat je iemand hebt bij wie je terecht kunt als je drang tot drinken voelt. Het bijhouden van een dagboek kan nuttig zijn als andere mensen niet direct beschikbaar zijn voor steun. Schrijf al je driften en triggers op in een dagboek, en ook hoe je ermee omging.

Coldturkeymethode

De coldturkeymethode is het plots stoppen zonder enige hulp of hulpmiddelen. Dit is meestal de moeilijkste en meest effectieve methode om een verslaving te beëindigen.

Het kan een dag tot enkele weken duren voor de fysieke en emotionele verlangens weg zijn. Als je ervoor kiest om te stoppen, is het belangrijk dat al uw sociale contacten worden aangepast. Misschien wil je minder bij vrienden op bezoek gaan en gezellige feestjes vermijden.

Professionele hulp

Een verslavingskliniek (zoals connection-sggz.nl) kan door middel van professionele methoden -vooral ook op een lange termijn- hulp aanbieden waarbij je goed geholpen wordt met je verslaving. Kamp jij of iemand in je omgeving met een (matige) verslaving? Neem dan contact op met de specialist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *